Wyciśnij z życia więcej

Wyciśnięty sok z owoców lub warzyw to rzecz jasna samo zdrowie, dlatego warto mieć w domu urządzenie dzięki któremu będziemy mogli zrezygnować lub ograniczyć zakup soków w kartonach i butelkach. Te zazwyczaj robione są z koncentratów i daleko im do prawdziwego smaku domowego soku. Jeśli zatem nie masz jeszcze w domu sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowej lub blendera do smoothie to przeczytaj uważnie czym różnią się te urządzenia. 

Na rynku dostępnych jest wiele modeli przeznaczonych do wyciskania soku z warzyw lub owoców. Jednak pomimo wspólnego celu jakim jest sok do wypicia, różnią się od siebie budowa lub zasadą działania. Ostatecznie produkt końcowy tych urządzeń może różnić się nie tylko gęstością ale także ilością zachowanych w nim witamin lub innych wartości odżywczych.


Sokowirówki 


Dzięki nożom i sitom ścierającym, które poruszają się z bardzo duża prędkością sokowirówka ściera owoce i warzywa na drobne wiórki a siła odśrodkowa powoduje odsączenie z nich soku. Taki proces pozwala na bardzo szybkie uzyskanie soku. Jest on wprawdzie trochę napowietrzony dzięki dużej prędkości, ale z przeprowadzonych badań wynika, że nie wpływa to znacząco na jakość i wartości odżywcze soku (tlen utlenia np. witaminę C czy A). 


Wyciskarka wolnoobrotowa 


W przypadku tego urządzenia głównym elementem mechanizmu jest śruba / ślimak, która miażdż owoce i warzywa wyciskając z nich powoli sok. Sok wyciskany w ten sposób nie ma tak długiego kontaktu z tlenem (obraca się ona z prędkością ok. 50–100 obr./min). Gęstość soku z wyciskarki jest bardziej mętna, ma on więc znacznie więcej błonnika i miąższu. Oznacza to, że sokowirówka odwirowuje sok po rozdrabianiu, a wyciskarka go wyciska. 


Wyciskarka do cytrusów 


Niestety dzięki wyciskarce uzyskamy jedynie sok z cytrusów. Na rynku spotkać można modele elektryczne i ręczne. Oba maja w sobie charakterystyczny stożek, który zgniata miąższ. W jednych modelach stożek obraca się po włączeniu urządzenia, w wersjach ręcznych samo musimy docisnąć owoc i przekręcając go uzyskać świeżo wyciśnięty sok. Przewaga wyciskarek do cytrusów nad sokowirówkami i wyciskarkami wolnoobrotowymi jest ich nieduża wielkość.


Smothiemaker 


Czyli inaczej kubek rozdrabniający, to urządzenie elektryczne, jeszcze inne niż te wymienione wcześniej. Zmiksujemy w nim miękkie warzywa i owoce. Konsystencja takiego napoju jest zwykle gęstsza niż soku i przypomina raczej smoothie lub koktajl. Kubki miksujące posiadają niewielka pojemność komory na sok, więc pewnie lepiej sprawdza się w pracy niż w domu, gdzie przygotowujemy zwykle napój dla całej rodziny. Mniejsza moc tych urządzeń nie pozwoli przygotować w zupy kremu czy innych dań, jak w wypadku blendera. Kubki miksujące zwykle wyposażone są w przenośną butelkę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, na siłownię lub spacer. 


Ty decydujesz 


Nie wskażemy Ci które urządzenie powinno znajdować się w Twoim domu, bo każde z nich znacznie różni się od drugiego. najpierw zastanów się co chcesz miksować i w jakich ilościach. następnie zorientuj się jakie funkcje posiada dana grupa urządzeń. Poczytaj opinie innych użytkowników i sprawdź, czy cena jest adekwatna do możliwości sprzętu. nie zapomnij tez o wyglądzie i gabarytach urządzenia. Musi przecież pasować do Twojej kuchni i mieścić się w niej tak by nie zawadzało. 

Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl