W czym przyrządzać domowe frytki?
Radek - Ekspert AGD
07 sierpnia 2020

Promując świadome odżywianie chcielibyśmy zadowolić również miłośników jedzenia typu fast-food. Bo przecież burgery, frytki, tortille mogą też być zdrowe, jeśli tylko wiemy z czego i jak zostały przygotowane. A ta pewność ma wartość 100% tylko w przypadku gotowania w domu. Jak zatem przygotować domowe frytki? Możliwości jest kilka, patrząc pod kątem samego urządzenia jak i ilości tłuszczu potrzebnego do przygotowania frytek. Piekarnik konwekcyjny

Czyli taki z termoobiegiem przygotuje frytki praktycznie bez tłuszczo. Obrane i pokrojone odpowiednio ziemniaki wystarczy wyłożyć na blaszce, posypać ewentualnie ulubiona mieszanką przypraw i upiec. W piekarniku gorące powietrze wprawione w ruch opieka frytki, które są najzdrowsze, jednak ich smak i konsystencja mogą odbiegać od tych popularnie zatopionych w rozgrzanym oleju.


Wybierając piekarnik, jako urządzenie do przygotowywania frytek, nie musimy kupować frytkownicy (oszczędzamy pieniądze i miejsce w kuchni). Otrzymujemy produkt zdrowy jednak nieco inny w smaku od tradycyjnej wersji.


Frytkownica beztłuszczowa


To urządzenie, które działa podobnie jak piekarnik. Zaledwie kilka łyżek oleju potrzeba do przygotowania frytek. Gorące powietrze nasycone olejem cyrkuluje wewnątrz opiekając frytki. Posiłek również należy do zdrowych, jednak trzeba na niego troszeczkę poczekać. Czas przygotowania frytek w frytkownicy beztłuszczowej to ok 30-40 minut. Same frytki będą zdecydowanie lżejsze i mniej chrupiące od tych z głębokiego oleju.


Frytkownica tłuszczowa


Najbardziej popularna, bo oddająca w 100% sposób smażenia frytek w głębokim oleju. Pojemnik zalewamy olejem, nagrzewamy urządzenie do zadanej temperatury, po czym zanurzamy kosz wypełniony frytkami na kilka minut. Pokrywa zabezpiecza nas dodatkowo przed pryskaniem gorącego tłuszczu. Po upływie zadanego czasu, urządzenie może poinformować sygnałem dźwiękowym.

Oczywiście frytkownice tradycyjne przygotowują potrawy szybko i sprawnie, ale trzeba liczyć się z dużą ilością tłuszczu. Dla niewtajemniczonych w liczenie kalorii, przypominamy że w 100 gramach frytek znajduje się aż około 60 gramów tłuszczu. To właśnie dlatego coraz frytkownice beztłuszczowe cieszą się coraz większą popularnością.


Jak kupować?


Po pierwsze należy sobie odpowiedzieć na pytanie co jest dla mnie najważniejsze. Może zdecyduje zdrowa dieta w połączeniu z jedzeniem typu fast-food, a może raz na jakiś czas warto sobie pozwolić na przepyszny smak tradycyjnych frytek. Obojętnie którą wersję frytkownicy wybierzemy sprawdźmy tez takie parametry jak:

- pojemność misy/kosza;

- moc urządzenia / grzałki (nie tylko ze względu na oszczędności, ale również na czas przygotowania frytek);

- czy urządzenie posiada filtr zarówno do oczyszczania tłuszczu jak i taki do niwelowania brzydkiego zapachu wydostającego się w trakcie smażenia;

- ile miejsca zajmie nam w kuchni urządzenie;

- jakie są funkcje dodatkowe (timer, lampki kontrolne, możliwość zawieszenia kosza)

Podobne
Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl