Tosty i ciepłe kanapki z opiekacza

Cieplutki i chrupiący tościk na śniadanie poprawi humor nawet w poniedziałek przed ciężkim tygodniem. Wystarczy najprostszy opiekacz do chleba, czyli popularny toster, pieczywo plus ulubione dodatki i smaczny posiłek gotowy. Jeśli nie masz jeszcze tostera przeczytaj na co zwrócić uwagę podczas zakupu tego urządzenia.

 

Zasada działania


Dwie lub cztery komory na kromki pieczywa oraz grzałki opiekające, to cała filozofia działania tosterów. Do tego regulowany wyłącznik czasowy, by nic nie przypalić. Tylko tyle wystarczy by urządzenie to spełniało swoje zadanie. Oczywiście nowoczesne modele wyposażone są w wiele dodatkowych rozwiązań, ale o tym w dalszej części.


Rodzaje

Producenci oferują kilka rodzajów tosterów ze względu na sposób opiekania pieczywa.

Tradycyjny – to model podstawowy, z dwiema lub czterema kieszeniami na pieczywo. Mogą tu być kieszenie na pojedyncze kromki lub nieco dłuższe, do których możemy włożyć większe kromki lub dwie obok siebie. Zaletą urządzenia jest niewielki rozmiar.

Poziomy – daje nam większe możliwości w kuchni. Ruszt umieszczony poziomo pozwala na zapiekanie kromek chleba z szynka lub serem ułożonym już na ich powierzchni.  Taki toster będzie już większych rozmiarów, a tym samym pewnie droższy. Może być jednak alternatywą dla kompaktowego piekarnika.

Sandwich – częściej może tez występować pod nazwą opiekacza niż tostera. Posiadając ten model możemy przygotować tost składający się z dwóch kromek i dodatków umieszczonych pomiędzy pieczywem. Teflonowe powierzchnie zamykają tost z obydwu stron i opiekają go jednocześnie „zgrzewając” jego krawędzie.

Funkcje

Co za dodatkowe funkcje może posiadać tego typu sprzęt domowy? No jest ich klika i warto wziąć je pod uwagę w trakcie zakupów.

  • automatyczne centrowanie odpowiedzialne za równomierne przypiekanie bez względu na kształt i wielkość pieczywa
  • ilość stopni pieczenia (od 2 do 10). Dzięki takiemu zróżnicowaniu każdy może mieć pieczywo idealnie wypieczone - od lekko zarumienionego po głęboki złocisty kolor
  • ruszt na bułki pozwala na opiekanie dużych kawałków pieczywa, w tym bułek bez konieczności krojenia ich.
  • opcja rozmrażania przyda się tym, którzy często mrożą pieczywo
  • system wysokiego podnoszenia odpowiada za nasze bezpieczeństwo - kromki wysuwają się na tyle wysoko by osoba je wyjmująca nie poparzyła rąk
  • szufladka na okruchy ułatwi utrzymanie czystości
  • funkcja STOP do zatrzymania procesu opiekania w dowolnym momencie
  • przezroczysty panel przedni - pozwala obserwować proces opiekania pieczywa a poręczne szczypce do gorących tostów ułatwiają wyjmowanie kromek od razu po upieczeniu.


Moc

Jest dość ważna, gdyż od niej zależy jak szybko przyrządzimy tosty. W sprzedaży dostępne są modele od 600 do 1 500 W. Ponieważ urządzenia te narażone są na wysokie temperatury, ważne jest by ich obudowa była z materiału o dobrej jakości. Najlepiej z porządnego plastiku lub stali, która nie będzie się nagrzewać.

Design

I tu dopiero zaczynają się możliwości, a raczej problemy przy zakupie tostera. Dlaczego? Bo producenci oferują bardzo szeroki wybór, zaczynając od najprostszych, minimalistycznych z wyglądu modeli,  aż po odjechane stylistycznie urządzenia w stylu nowoczesnym lub retro.

 

A może opiekacz i grill w jednym


Czyli taki trochę grill elektryczny, ale z zamknięciem, który opiecze tosta, sandwicha, panini lub inną kanapkę na gorąco. To świetne rozwiązanie nie tylko do kanapek, gdyż urządzenie może także służyć jak elektryczny grill. Dlatego też ma większe możliwości od zwykłych tosterów.


Udanych zakupów i smacznego.

Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl