Termometry AGD, czyli… Gdy znasz temperaturę, to masz kontrolę!
Radek - Ekspert AGD
21 kwietnia 2021

W kuchni, jak wiadomo, wszystko musi być pod ścisłą kontrolą, niczym na stacji orbitalnej. Pod kontrolą musi być także temperatura. Bo kuchnia, to takie miejsce, gdzie są RÓŻNE temperatury: mróz, chłód, ciepło, gorąco, żar… To nie żarty! Tu się pracuje! Tu wszystko musi być ustawione, co do jednego stopnia Celsjusza! I dlatego poczciwy dziadek Celsjusz musi być zawsze pod ręką.

 

Bo w zamrażarce musi być mróz!

 

Tutaj bezwzględnie ma być Arktyka i Antarktyda. A ponieważ nowoczesne zamrażalniki są podzielone na sektory do przechowywania różnych rodzajów żywności, a w tych sektorach panują różne rodzaje natężenia mrozu, więc warto mieć na każdym pięterku zamrażarki oddzielny termometr do zamrażalnika. Tak na wszelki wypadek, żeby w strefie południowej Syberii nie zrobił nam się biegun północny i na odwrót.

 

A w lodówce musi być chłód!

 

A wiadomo, że inny rodzaj chłodu preferują produkty mięsne, inny – owoce i warzywa, a jeszcze inny – np. jajka. Ten chłód musi być dokładnie określony i musi składać się z wyselekcjonowanych cząsteczek chłodu o starannie dobranych parametrach… Tak więc zawieszamy sobie na półeczkach termometry do lodówki i od teraz jesteśmy WŁADCAMI CHŁODU :)

 

W piekarniku natomiast ma być gorąco!

 

Piekarniki oraz kuchnie elektryczne mają wprawdzie na ogół własne termometry, ale… Po pierwsze – nie wszystkie, po drugie – czasem nie działają, po trzecie – jak pełna kontrola, to pełna kontrola! Dlatego bierzemy taki termometr do piekarnika, mocujemy go na ruszcie i jest kontrola. Ale czy pełna?

 

A jaka temperatura wewnątrz pieczeni?

 

No właśnie! W piekarniku, to sobie może być nawet temperatura topnienia wolframu, ale co się dzieje w karkówce? A może akurat ta karkówka słabo przewodzi ciepło? Już trzy dni się piecze, więc może już sprawdzić, co tam u niej w środku… A ponieważ jesteśmy przygotowani i dobrze wyposażeni, więc bierzemy termometr do sprawdzania temperatury potraw i bezczelnie wbijamy w karkówkę albo w pieczonego kurczaka. Niech wiedzą, kto tu rządzi!

 

Pora wznieść toast!

 

A co! Mamy wszystko pod kontrolą, to możemy sobie pozwolić na lampkę małego szaleństwa. Otwieramy naszą chłodziarkę na wino, ale zanim sięgniemy po burgunda z dobrego rocznika, to jeszcze szybki rzut oka na czujnik do chłodziarek na wino. Bo burgund z dobrego rocznika musi być podawany w odpowiedniej temperaturze – to przecież oczywiste!

 

Termometry w kuchni są bardzo istotne. Jak ktoś chce mieć władzę nad wielkim mocarstwem, to musi mieć jakieś tam wyrzutnie, bazy wojskowe, czy inne takie… Jak chcemy mieć władzę i kontrolę w kuchni – musimy mieć termometry!

Podobne
Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl