Główny podział okapów to rozróżnienie sposobu działania i tu dzielimy je na wyciągi i pochłaniacze. Pierwsze z nich musza być podłączone do przewodów kominowych lub wentylacyjnych tak by zassane powietrze z kuchni zostało odprowadzone na zewnątrz. Pochłaniacze natomiast działają w układzie zamkniętym. Zassane powietrze oczyszcza się poprzez filtry z tłuszczu, dymu i zapachów, po czym wydmuchiwane jest z powrotem do kuchni. W tym przypadku filtry powinny być wymieniane w zalecanym terminie, gdyż w przeciwnym razie pochłaniacz nie oczyści kuchennego zapachu i urządzenie będzie działało nieskutecznie.
Kolejny podział okapów dotyczy miejsca ich montażu. Pod tym względem wyróżnić można okapy:
przyścienne, pod zabudowę, wyspowe wiszące, wyspowe blatowe. Różnią się zarówno miejscem gdzie się je montuje jak i wyglądem.
Co warto o nich wiedzieć?
- przyścienne – dostępne w wersji prostokątnej i narożnej, to okapy najczęściej pojawiające się w polskich kuchniach. Wybierając ten model najczęściej podłącza się go do komina. Są dość wydajne i tanie w utrzymaniu. Ze względu na design, na rynku możemy spotkać zarówno nowoczesne modele jak i takie stylizowane na retro.
- pod zabudowę – to jedne z najmniejszych urządzeń, zwykle działają jako pochłaniacze lub rura wylotowa jest również zabudowana tak by była niewidoczna. Okapy pod zabudowę produkowane są najczęściej w wersji teleskopowej, czyli część robocza wysuwa się w momencie użytkowania urządzenia. Później można ją dyskretnie ukryć tuż pod wiszącą nad kuchenka szafką. Minusem są jednak, wydajność i koszty filtrów, gdyż w tym przypadku powietrze musi zostać całkowicie oczyszczone, gdyż z pochłaniacza trafi ponownie do pomieszczenia.
- wyspowe wiszące – takie okapy również spotykamy w dwóch wariantach, jedne należy podłączyć do komina inne można powiesić w każdym miejscu gdyż działają jaka pochłaniacze. Okapy wiszące nad wyspami zaskakują różnymi kształtami i wyjątkowym designem. Niektóre wyglądają jak zawieszone nad blatem lampy. Wiele takich modeli posiada właśnie rozbudowaną funkcję oświetleniową.
- wyspowe blatowe – to wersja okapu wbudowanego w blat kuchenny. Niektóre urządzenia otwierają swoje wloty po obu stronach płyty grzewczej, inne wyjeżdżają z blatu na kilkadziesiąt centymetrów w górę i w ten sposób, prawie jak odkurzacz pochłaniają dym i zapachy. Zajmują one stosunkowo mało miejsca.
Poza wyglądem i sposobem działania oczywiście ważne są również parametry techniczne i dodatkowe wbudowane funkcje. Te jednak aspekty innym razem…