4 rodzaje piekarników
Dziś w sklepach możemy znaleźć cztery rodzaje piekarników. Piekarniki tradycyjne, najbardziej powszechne posiadają różnorodne funkcje pieczenia i standardową wielkość. Możemy wybrać taki do zabudowy jak i wolnostojący w połączeniu z kuchenka gazową lub elektryczną. Piekarniki kompaktowe, o małych rozmiarach, zawierają w sobie jednocześnie piekarnik i kuchenkę mikrofalową. W tych o zmniejszonych wymiarach najczęściej zamontowana jest tylko jedne grzałka, zamiast dwóch (od dołu i od góry). Piekarniki parowe, nie wymagający użycia tłuszczu przy tworzeniu potraw, jednak przygotowana potrawa nie będzie „upieczona”. Piekarniki parowe z funkcją pieczenia, łączą gotowanie na parze z tradycyjnym pieczeniem z termoobiegiem i grillem.
Czym jest i jak działa
Piece parowe to urządzenia głównie do zabudowy. Używając ich można, po pierwsze, piec tak samo jak w zwykłym piekarniku elektrycznym, po drugie, gotować przy użyciu samej pary albo po trzecie połączyć pieczenie z parą. Tego typu urządzenia wykorzystują konwekcje, czyli metodę ogrzewania ciepłem, które częściowo pochodzi z pary i częściowo z nagrzanego powietrza. Procentowy stosunek (np 25% pary i 75% pieczenia) można swobodnie regulować z poziomu panelu sterowania piekarnika. Takie rozwiązanie podniesie smak przyrządzanych potraw na wyższy poziom. Dzięki temu będą jednocześnie chrupiące zewnątrz i soczyste w środku.
Funkcje dodatkowe
Nie tylko parametry techniczne powinny mieć wpływ na wybór konkretnego modelu piekarnika. Bardzo ważny jest również zakres funkcji, jakie posiada dany model.
Czym się kierować przy zakupie
Najlepiej kierować się własnymi potrzebami i możliwościami czy to finansowymi czy chociażby wielkością, wyglądem i kolorem piekarnika. Oczywiście ogromne znaczenie mają również parametry techniczne oferowanych sprzętów. Decydują one bowiem o ich możliwościach i zastosowaniu. Wszystko to sprawia, że nie możemy kierować się wyłącznie kryterium ceny.