Miksery, blendery, roboty kuchenne…Wygoda, a także domowa fabryka zdrowia!

Różnice pomiędzy wymienionymi w tytule urządzeniami są właściwie już dziś umowne, ze względu na królującą powszechnie wielozadaniowość. Wiadomo: im więcej funkcji, tym lepiej. Dzięki temu sporządzanie nawet wyszukanych potraw nie zajmuje zbyt wiele czasu. Warto jednak zwrócić uwagę na prozdrowotne korzyści wynikające z posiadania takiego urządzenia, jak wielofunkcyjny mikser czy robot kuchenny. 


Smoothie oraz koktajle z owoców i warzyw


Istne bomby witaminowe! Dużo większy z nich pożytek dla organizmu, niż z samych soków, bo nie odrzucamy suchej pulpy, tylko spożywamy wszystko. I to w postaci będącej prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co warto podkreślić: smoothie zawierają dużo błonnika, którego w sokach brakuje. 


Kremowe zupy 


Różnica pomiędzy zupą kremową a tradycyjną przypomina nieco różnicę pomiędzy smoothie a sokiem. W wielu kuchniach po ugotowaniu zupy włoszczyzna często ląduje w koszu. A już w szczególności seler, pietruszka, por… W zupie kremowej wszystko jest grzecznie zjadane, bo w postaci zmiksowanej tworzy razem pyszną i harmonijną kompozycję smakową. Dzięki temu nasze organizmy przyswajają dużo więcej cennych witamin i mikroelementów. 

Domowe sosy 


Miksowane z naturalnych składników. Bez szkodliwej chemii, którą nafaszerowane są gotowe sosy w słoikach, a także sosy w proszku.


Sorbety 


Kto raz spróbuje latem domowego sorbetu, ten już nie może bez nich żyć. Ochłoda, orzeźwienie, kwintesencja smaku i bogactwo witamin – wszystko w jednym! 


Błyskawiczne surówki i sałatki wieloskładnikowe 


Powiedzieć, że w 1001 kombinacjach, to tak, jakby nic nie powiedzieć, bo tych kombinacji jest tak naprawdę nieskończenie wiele. Szczególnie, gdy ktoś docenia mniej popularne, a jednocześnie kipiące wręcz od zdrowia i smaku, takie rośliny, jak pokrzywa, lebioda czy koniczyna.


I dużo, dużo więcej! 


Korzyści z posiadania wielofunkcyjnego urządzenia szatkująco-mieszającego są wprost proporcjonalne do wyobraźni jego posiadacza. Powtórzmy jednak: to nie tylko wygoda! To także realna możliwość, by przestawić się na zdrowszy styl odżywiania. A przy okazji można samemu sobie udowodnić, że to, co zdrowe, potrafi być również smaczne. 


Mikser, blender czy robot kuchenny? 


Raczej nie warto kierować się samą nazwą urządzenia, bo czasem może nas zwieść na manowce. Korzystniej jest zapoznać się z funkcjami danego modelu, a także z jego częściami i akcesoriami, by mieć pewność, że z jego pomocą zrobimy wszystko to, co zrobić chcemy. Warto zwrócić uwagę na takie elementy: 

  • tarcze do różnych zastosowań (ucieranie, szatkowanie, ubijanie piany etc.); 
  • mieszadła o różnych kształtach (w zależności od konsystencji mieszanej masy lub płynu); 
  • nasadki do konkretnych zadań (wyciskanie soków, mielenie mięsa, miksowanie, kruszenie lodu etc.); 
  • dzbanki (oczywiście muszą być wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu i odpowiednio pojemne); 
  • noże i tarki rozdrabniające (to dzięki nim zrobisz m.in. smoothie oraz zupę-krem); 
  • możliwość zainstalowania przystawki, wzbogacającej urządzenie o nową funkcję; 
  • możliwość zakupu części obudowy w przypadku uszkodzenia mechanicznego. 

Urządzenie, które choć raz w tygodniu umożliwi nam przygotowanie potrawy, będącej wcześniej poza naszym zasięgiem (lub wymagającej dużo cierpliwości i samozaparcia), w ciągu roku zwróci się z nawiązką!

Podobne
Copyright 2021 © KlinikaAGD.pl