Jak to się robi?
Dobry wypiekacz posiada kilkanaście programów do: pieczywa, wyrobów cukierniczych a nawet do dżemu. Wystarczy wybrać odpowiedni do ulubionego przepisu i wrzucić składniki do pojemnika, gdy urządzenie sygnalizuje taką konieczność. Wszystko jest w pełni zautomatyzowane, więc pozostaje tylko czekać. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca i nie jest skomplikowane w użyciu.
Który najlepszy?
Wszystko zależy od potrzeb, czyli w pierwszej kolejności przed zakupem należy zastanowić się jakie programy są nam potrzebne. Bardzo ważna jest też moc maszyny. Wpływa ona przede wszystkim na maksymalny czas, w którym może działać urządzenie oraz na siłę, z jaką mieszadło będzie mogło wyrabiać i zagniatać ciasto. Na rynku dostępne są modele o mocy od 450W, do nawet 1200W.
Dobrze zmieszane
Szukając wypiekacza znajdziemy takie z jednym lub dwoma mieszadłami. Dodatkowe mieszadło sprawdza się przy pieczywie przekraczającym wagę jednego kilograma lub w przypadku przepisów z dużą ilością dodatków (bakalie, ziarna i inne).
Jaka komora?
Tu mamy do wyboru wypiekacze z komora pionową lub poziomą. Pierwsze zajmują więcej miejsca na kuchennym blacie. Zaletą jest nieco lepsze mieszanie ciasta, jednak nadają się tylko do małych chlebów ze względu na posiadanie jednego mieszadła. Wypiekacze poziome poradzą sobie z większym chlebem, który przy okazji będzie nieco mniej wilgotny, (mniejsza szansa na zakalec. W tych modelach łatwiej też dokładać składniki, takie jak ziarna czy zioła w trakcie pieczenia.
Programy
Każdy wypiekacz nadaje się oczywiście do przygotowanie klasycznego bochenka białego chleba. Jednak w większości, znajdujące się na rynku modele, przygotowane są także na bardziej skomplikowane chleby. Najczęściej spotkać możemy następujące programy: tradycyjny chleb na zakwasie, chleb bezglutenowy, chleb razowy czy też chleb tostowy.
Dodatkowe funkcje
Poza podstawowymi programami producenci oferują również w swoich maszynach:
automatyczny dozownik dodatków - praktycznie cały proces pieczenia robi się samodzielnie;
opcja ustawiania wagi chleba - to też dobre rozwiązanie;
funkcja robienia dżemu - do pojemnika wrzucamy owoce i cukier, a w ciągu kilku godzin otrzymujemy pyszne konfitury, dżemy i marmolady;
funkcja wyrabiania ciasta - tu ograniczeniem jest tylko pojemność komory wypiekacza;
funkcja opóźnionego startu - chleb upiecze się w nocy na śniadanie lub będzie gotowy po powrocie z pracy.