Oszczędzaj energię
Odpowiednio dobrana temperatura to dłuższa trwałość produktów oraz niższy rachunek za energie elektryczną. Dlatego też warto wiedzieć i kontrolować jej wartość.
Szanuj żywność
Obniżając temperaturę w lodówce zależy nam na spowolnieniu rozwoju bakterii, które psują żywność. Musimy też pamiętać z fizyki, że otwierając i wypełniając produktami regularnie lodówkę dostarczamy jej ciepłego powietrza, a między innymi przez to, różnica w wartościach temperatury, może różnić się w lodówce pomiędzy dolnymi a górnymi półkami znacznie. Widełki w jakich możemy poruszać się regulując temperaturę w lodówce to 0-5 stopni C. Jeśli lodówka nie pokazuje temperatury, zawsze można zaopatrzyć się w termometr przeznaczony właśnie dla lodówek.
Wszystko ma swoje miejsce
Konkretna wartość powinna być uzależniona od ilości produktów i temperatury na zewnątrz. Pamiętaj by nie ustawiać lodówki w miejscach nasłonecznionych lub w pobliżu urządzeń wytwarzających ciepło.
Jeśli już wiemy, że na dolnej półce będzie najzimniej a na najwyższej najcieplej, musimy układać produkty spożywcze według pewnych zasad.
Pamiętaj
Dla oszczędności energii warto pamiętać o otwieraniu lodówki na możliwie krótki czas potrzebny do włożenia lub wyjęcia potrzebnych rzeczy. Również o regularnym usuwaniu szronu lub nagromadzonego lodu jeśli urządzenie nie posiada systemu No Frost. Ponadto nie należy wkładać do lodówki produktów gorących.