Grill w kwarantannie? Czemu nie?
Radek - Ekspert AGD
26 marca 2020

Jeśli nie możesz doczekać się już pierwszego wiosennego grilla, a sytuacja wymaga pozostania w domu, jest na to sposób. To grill elektryczny, który możesz uruchomić w kuchni, na balkonie, czy na tarasie. To urządzenie posiada wiele zalet, więc warto się zastanowić, bo grill elektryczny to znakomita alternatywa dla tradycyjnego grilla. Zanim jednak kupisz to urządzenie, zastanów się, który z modeli dostępnych na rynku jest dla ciebie odpowiedni. Jeśli natomiast masz już jakiś model w domu, sprawdź wcześniej czy jest sprawny, by nie zepsuć imprezy na starcie. 


Pewnie cię zaskoczę ale musisz wiedzieć, że jest kilka rodzajów grilli elektrycznych, które różnią się od siebie rozmiarem, sposobem opiekania, a nawet sposobem czyszczenia. 


Z rusztem 

Czyli najbardziej klasyczny z wyglądu , posiada elektryczna grzałkę tuż po rusztem. Zaleta jest sposób opiekania najbardziej zbliżony do tradycyjnego grilla. Niestety są też wady. Ociekający z potraw tłuszcz kapie wprost na rozgrzana grzałkę, którą później musisz doczyścić. 


Z płytą 

Wyglądem przypomina trochę patelnie grillową, gdyż smażenie/grillowanie odbywa się tu bezpośrednie na teflonowej pokarbowanej płycie. Takie urządzenia zwykle zbudowane są z dwóch takich płyt, dzięki czemu można grillować potrawy jednocześnie z obu stron. Jedzenie nie przywiera do powierzchni a wytapiający się tłuszcz spływa do tacki ociekowej


Grill raclette 

To połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną. Na płycie możemy grillować potrawy, natomiast pod płytą znajduje się miejsce na kilka maleńkich, teflonowych patelni. Raclette to również urządzenie do przepysznych zapiekanek lub dania z użyciem szwajcarskiego sera o tej samej nazwie. Tradycyjne Raclette przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska. Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim pieczywo. 


Moc 

Kupując grill elektryczny zwróć uwagę na jego moc i to czy jest ona regulowana. Mięso potrzebuje wysokiej temperatury, ale już delikatne warzywa będą potrzebowały jej zmniejszenia. Moc to też szybkość przygotowania potrawy, no chyba że preferujesz „slow cooking”. 


Gabaryt 

Są ważne z kilku względów. Po pierwsze rozmiary rusztu czy płyty będą decydowały o tym ile steków zmieści się jednorazowo na grillu, a z drugiej strony zbyt duże urządzenie trzeba będzie gdzieś schować. Wszystko zależy więc od tego co jest dla ciebie ważniejsze. 


Łatwość czyszczenia 

No i ostatnia rzecz, czyli sprzątanie po przyjemnym, rodzinnym grillu. Zastanów się czy model który wybierzesz będzie łatwo doczyścić. 


Co polecam? 

Jeśli marzy ci się impreza z kiełbaskami i stekami najbardziej zbliżona do tej, którą zrobiłbyś w plenerze gdyby nie było kwarantanny, to polecam grill z rusztem. Natomiast jeśli chcesz korzystać z tego urządzenia przez cały rok w kuchni, urozmaicając domowe posiłki z całą pewnością polecam dobry teflonowy grill z dwoma płytami.

Podobne
Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl