Pewnie cię zaskoczę ale musisz wiedzieć, że jest kilka rodzajów grilli elektrycznych, które różnią się od siebie rozmiarem, sposobem opiekania, a nawet sposobem czyszczenia.
Z rusztem
Czyli najbardziej klasyczny z wyglądu , posiada elektryczna grzałkę tuż
po rusztem.
Zaleta jest sposób opiekania najbardziej zbliżony do tradycyjnego grilla. Niestety
są też wady. Ociekający z potraw tłuszcz kapie wprost na rozgrzana grzałkę,
którą później musisz doczyścić.
Z płytą
Wyglądem przypomina trochę patelnie grillową, gdyż smażenie/grillowanie
odbywa się tu bezpośrednie na teflonowej pokarbowanej płycie.
Takie urządzenia zwykle zbudowane są z dwóch takich płyt, dzięki czemu można grillować
potrawy jednocześnie z obu stron. Jedzenie nie przywiera do powierzchni a wytapiający
się tłuszcz spływa do tacki
ociekowej.
Grill raclette
To połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną. Na płycie możemy grillować
potrawy, natomiast pod płytą znajduje się miejsce na kilka maleńkich,
teflonowych patelni. Raclette to również urządzenie do przepysznych zapiekanek
lub dania z użyciem szwajcarskiego sera o tej samej nazwie. Tradycyjne Raclette
przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym
nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska.
Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim
pieczywo.
Moc
Kupując grill elektryczny zwróć uwagę na jego moc i to czy jest ona
regulowana. Mięso potrzebuje wysokiej temperatury, ale już delikatne warzywa
będą potrzebowały jej zmniejszenia. Moc to też szybkość przygotowania potrawy,
no chyba że preferujesz „slow cooking”.
Gabaryt
Są ważne z kilku względów. Po pierwsze rozmiary rusztu czy płyty będą
decydowały o tym ile steków zmieści się jednorazowo na grillu, a z drugiej
strony zbyt duże urządzenie trzeba będzie gdzieś schować. Wszystko zależy więc
od tego co jest dla ciebie ważniejsze.
Łatwość czyszczenia
No i ostatnia rzecz, czyli sprzątanie po przyjemnym, rodzinnym grillu. Zastanów
się czy model który wybierzesz będzie łatwo doczyścić.
Co polecam?
Jeśli marzy ci się impreza z kiełbaskami i stekami najbardziej zbliżona
do tej, którą zrobiłbyś w plenerze gdyby nie było kwarantanny, to polecam grill
z rusztem. Natomiast jeśli chcesz korzystać z tego urządzenia przez cały rok w
kuchni, urozmaicając domowe posiłki z całą pewnością polecam dobry teflonowy
grill z dwoma płytami.