Czego oczekujesz
Na rynku dostępnych jest wiele modeli o różnej mocy, różnej liczbie mieszadeł i z dodatkowymi programami, które pozwolą nie tylko wypiekać w nich chleb. Dlatego, po pierwsze, należy zastanowić się do czego chcemy używać wypiekacza. Chleby z mąki pełnoziarnistej są cięższe i wymagają lepszych urządzeń do wyrabiania ciasta. Dlatego musimy mieć do nich wypiekacz o większej mocy oraz z solidniejszymi mieszadłami. Z chlebami pszennymi poradzą sobie maszyny z niższej półki cenowej. Maszyna do pieczenia chleba może przygotowywać również ciasto francuskie, bułeczki, pieczywo tostowe, a nawet marmolady i dżemy. Im więcej programów i funkcjonalności, tym oczywiście wyższa cena wypiekacza. Warto więc zastanowić się, jakie funkcje będą nam niezbędne.
Na co zwrócić uwagę
Zacznij od mocy. Ta wpływa przede wszystkim na czas, przygotowania produktu końcowego. Na rynku dostępne są wypiekacze o mocy od 450W, do nawet 1200W. Rozsądną decyzja będzie z pewnością zakup maszyny o mocy powyżej 750W.
Plastikowa czy metalowa obudowa
Wypiekacze z obudową plastikową są przede wszystkim tańsze. Są też znacznie lżejsze od swoich metalowych odpowiedników. Kłopotem jest jednak ich trwałość i odporność na uszkodzenia. Wypiekacze z obudową metalową gwarantują dużą odporność na uszkodzenia. Wygląd takich urządzeń jest zwykle lepszy.
Ile mieszadeł?
Najczęściej spotkamy urządzenia z jednym mieszadłem albo też z dwoma. Druga opcja jest lepsza, ponieważ zapewnia sprawniejsze i lepsze wyrobienie ciasta.
Programy pieczenia
Tradycyjny chleb na zakwasie - mówią, że to co tradycyjne, najczęściej smakuje najlepiej. Jeśli w naszej kuchni znajdzie się wypiekacz do chleba na zakwasie, to z pewnością potwierdzimy tę teorię.
Chleb bezglutenowy - dziś
doskonale wiemy, że gluten nie jest zdrowy a niektórym z nas nie można go
spożywać. Jeśli nie chcemy chleba z glutenem, to zróbmy go sobie sami,
wykorzystując odpowiedni program.
Chleb razowy - wymaga więcej przygotowań ale jest o wiele zdrowszy od pszennego. Program ten służy do pieczenia chleba z mąki razowej, także z dodatkiem ziaren.
Chleb tostowy - chleby tostowe kupowane w sklepach najczęściej wołają o pomstę do nieba. Ich skład zawiera mnóstwo sztucznych dodatków i konserwantów. Warto więc zrobić taki chleb samodzielnie, używając odpowiedniego programu specjalnego.
Funkcje dodatkowe
Automatyczny dozownik dodatków - niezwykle praktyczna funkcja, dzięki której już w ogóle nie musimy zwracać uwagi na działanie naszego wypiekacza. Nie musimy samodzielnie dorzucać dodatków o odpowiednich porach. Wypiekacz zrobi to za nas.
Funkcja robienia dżemu - kto pomyślał, że w wypiekaczu do chleba można robić dżem? Po umieszczeniu w komorze owoców i innych niezbędnych składników, w ciągu kilku godzin zrobi się nam pyszna konfitura, dżem lub marmolada.
Funkcja wyrabiania ciasta - urządzenie, które potrafi wyrobić i zagnieść gęste i ciężkie ciasto na chleb, bez problemu poradzi sobie z ciastem na inne domowe wypieki. Można w nim zrobić ciasto na placki, pizzę czy babeczki. Ograniczeniem jest tylko pojemność komory wypiekacza.
Najlepiej czytaj opinie
Działanie wypiekaczy do chleba jest niezwykle proste i nie wymaga twojego nadzoru przez cały okres pracy. Wystarczy odmierzyć składniki i umieścić je w pojemniku, a następnie włączyć odpowiedni program. Jednak pamiętaj że najciekawsze uwagi co do konkretnego modelu maja zwykle indywidualni użytkownicy. Dlatego też jak już zaciekawi cię jakiś model, przejrzyj internetowe opinie.