Dlaczego warto mieć własną maszynkę do mielenia mięsa
Mariusz - Ekspert AGD
15 grudnia 2022

Żyjemy w czasach dziwnych. Sklepy prześcigają się, by jak najbardziej dogodzić klientom: mielenie mięsa, rozbijanie kotletów, krojenie na plasterki… Czy to faktycznie jest udogodnienie? Pięć osób w kolejce, normalnie poszłoby w pięć minut, ale trwa piętnaście, zanim sobie każdy zmieli, rozbije, poplasterkuje. To nie jest żadna nowoczesność, tylko zacofanie! Nowoczesność to dobra maszynka do mielenia w każdym domu!


Czy warto kupować mięso mielone w sklepie?

Zacznijmy od tego mielonego na poczekaniu. Pomijając już ten drobny szczegół, że to doprowadza do szału innych, czekających w kolejce (do momentu, aż przyjdzie ich kolej i to oni będą doprowadzać innych do szału), to jest jeszcze jedna, istotna kwestia. Maszynki sklepowe są eksploatowane na potęgę. Teoretycznie na fajrant są myte… Jak dokładnie? Tego z pewnością nie wiemy. Ale wczujmy się w rolę zmęczonej ekspedientki, która po całym dniu pracy musi jeszcze wypucować maszynkę. Najczęściej na pięć minut przed wyjściem do domu. Wczuliśmy się? To fajnie.

Z OSTATNIEJ CHWILI: Wkład nasadki masarskiej do maszynki do mielenia – już w sprzedaży!

Czy warto kupować mięso mielone, paczkowane?

Jaka to jest wygoda i luksus, prawda? Wchodzimy sobie do marketu, otwieramy szafkę chłodniczą i wyjmujemy pięknie wyglądającą porcję zapaczkowanego mięsa mielonego. Jakość: PIERWSZA! Czy możemy być pewni tej jakości? Prawda może być bolesna. Jakość w rozumieniu producenta skupia się przede wszystkim na wyglądzie. Bo wygląd ma zachęcać do kupna. A istnieją sposoby, by nawet mięsu gorszej jakości nadać pozornie ładny i świeży wygląd. Możemy być natomiast pewni czego innego: że producent dołożył wszelkich starań, by każda zapaczkowana porcja mielonego mięsa przyniosła mu jak największy zysk. Bo tak się składa, że rynkiem rządzi zasada: WIĘCEJ, SZYBCIEJ, TANIEJ! Smacznego :)

KOMUNIKAT SPECJALNY: Sitko NR 8 do maszynki do mielenia już za jedyne… A sami zobaczcie!


Własna maszynka do mielenia mięsa to zdrowe podejście!

A zdrowie to dość ważna sprawa. Mieląc mięso w domu:

  • wiesz, co mielisz;
  • wiesz, że mielisz czystym urządzeniem;
  • mielisz bezpośrednio przed dalszą obróbką, co także jest istotne.

Dzięki tym prostym zasadom masz pewność, że nikt Ci tam nie podrzucił czegoś, co już miesiąc temu powinno zostać zutylizowane. Masz także pewność, że nie faszerujesz tego mięsa jakimiś pozostałościami w maszynce z dziesięciu poprzednich mieleń. Naturalnie mięso w kawałku także może być lepszej lub gorszej jakości, ale w ogólnym rozrachunku i tak minimalizujesz ryzyko, że przyswoisz coś niepożądanego.

UWAGA: Nakrętka NR 8 komory do maszynki do mielenia – JEST!


Własna maszynka do mielenia to praktyczne podejście!

Gdy mielą Ci mięso w sklepie, na poczekaniu, to robią to na takim sitku, jakie akurat jest w maszynce. Jakby jeszcze mieli dla każdego klienta zmieniać sitko, to już by w ogóle zrobiła się z tego tragifarsa, bo w kolejce można by było pół dnia spędzić. A jak mielisz samodzielnie, to sobie zakładasz takie sitko, jakie Ci pasuje, bo do jednych potraw lepiej pasuje drobniej zmielone, a do innych – grubiej. Poza tym maszynka nie tylko mieli, bo obecne modele są wielozadaniowe i można za ich pomocą robić dużo innych rzeczy: tarkować, nabijać kiełbasę etc. Dlatego wejdź teraz w kontakt ze swoim umysłem… Zrelaksuj się… Wycisz… I zadaj sobie pytanie: CZY JA POTRZEBUJĘ MASZYNKI DO MIĘSA? Twoje głębsze JA, na wyższym poziomie świadomości, udzieli Ci prawidłowej odpowiedzi.

OBWIESZCZENIE: Niniejszym ogłasza się, że części do maszynek do mielenia można kupować!


Podobne
Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl