Dlaczego filtry do lodówek są takie ważne
Mariusz - Ekspert AGD
27 listopada 2024

Filtry do lodówek są bardzo ważne! Filtry do lodówek stoją na straży Twojego zdrowia, zdrowia Twojej żony, męża, Twoich dzieci, Twoich gości… Generalnie mowa tu o dwóch rodzajach filtrów. Pierwszym jest filtr wody, przeznaczony do lodówek z funkcją dystrybutora wody. Drugim – jest filtr antybakteryjny, przeznaczony w zasadzie do każdej lodówki, obojętnie, czy ma ona wbudowaną kasetkę na taki filtr, czy też nie. Do każdej lodówki, a więc i do Twojej – dlatego czytaj!


Z artykułu dowiesz się:

  • Czym są bakterie i co mogą zrobić z Twoim zdrowiem.
  • Czym są trujące substancje chemiczne i czy warto je przyswajać.
  • Dlaczego tak przyjemnie jest napić się schłodzonej wody, albo czegoś – z wrzuconą kostką lodu.
  • Dlaczego lepiej jest jeść żywność świeżą, niż zepsutą.
  • Dlaczego teraz jest najlepszy moment, by kupić filtr do lodówki.

Czym są bakterie?

Bakterie to takie małe żyjątka. Niektóre są dla nas przyjazne, ale większość – nie. Te nieprzyjazne są jak mafia złożona z najgorszych bandytów – chcą wyrządzić nam krzywdę, bo sprawia im to frajdę. Dlatego żerują na naszej żywności, psując ją, a także lubią pojawiać się w wodzie, którą pijemy. Niektóre z nich są wręcz jadowite, ponieważ zawierają toksyny. Jeżeli takie toksyny dostaną się do naszych organizmów, to mogą wywołać np. paraliż, drgawki, martwicę, udar… To tylko niektóre objawy chorób bakteryjnych.



A teraz trucizny…

Nie ma czasu, ani miejsca na wszystkie, więc tylko kilka dla przykładu. W wodzie może pojawić się ołów (choćby z osadów) – uszkadza m.in. nerki i układ krwionośny. Arsen – potrafi przedostawać się do wód gruntowych z odpadów przemysłowych – powoduje raka. Rtęć – może wydzielać się z rozkładających się produktów – uszkadza układ nerwowy. Azotany i azotyny – pochodzą z pól uprawnych – powodują niedotlenienie. Pestycydy – również z naszych pól – są rakotwórcze i niszczą układ nerwowy. Nie warto przyswajać takich substancji.


Filtr wody w lodówce – czyli łyk czegoś przyjemnie chłodnego!

Lodówki z dystrybucją wody do prawdziwy luksus – pozwalają w każdej chwili napić się przyjemnie schłodzonej wody, a także zapewniają możliwość niemalże masowej produkcji kostek lodu, które można wrzucić do wody, albo do czegoś innego. Woda jest pobierana z rury wodociągowej, dlatego przechodzi jeszcze dodatkowo przez filtr wody w lodówce, który pochłania bakterie oraz substancje trujące. I dlatego jest przyjemnie i jest zdrowo!


Filtr antybakteryjny w lodówce – czyli świeża wędlinka i jarzynki!

Nawet w lodówce żywność się psuje, bo chłód tylko spowalnia rozwój bakterii, ale go całkiem nie hamuje. Żywność świeża jest lepsza od zepsutej, bo jest zdrowsza i lepiej smakuje. Dlatego rozsądnym rozwiązaniem jest filtr antybakteryjny do lodówki, działający na bazie węgla aktywnego. Często też tego typu filtry są wzbogacane innymi składnikami o działaniu dezynfekcyjnym, jak np. jony srebra. Jeżeli więc nie jesteś fanem jadu kiełbasianego, ani nawet zwykłej, poczciwej włochatej pleśni, to stosuj taki filtr. Jeśli Twoja lodówka nie posiada dedykowanego miejsca na zamontowanie filtra, to można go zwyczajnie położyć gdzieś z tyłu na półce. Nie tylko zapewni dłuższą świeżość produktów, ale także będzie neutralizować nieprzyjemne zapachy.


Teraz jest najlepszy moment, by kupić filtr do lodówki – jeśli go jeszcze nie masz!

Dlaczego? Bo jak nie kupisz teraz, to znowu odłożysz to na później i w końcu zapomnisz. A przecież chcesz mieć kostki z czystego lodu, albo czystą i chłodną wodę, prawda? I chcesz mieć w lodówce przyjemny zapach i świeże produkty w jej środku, prawda? I chcesz dbać o swoje zdrowie, a także (a może nawet przede wszystkim) o zdrowie Twoich bliskich, prawda? A jeśli nie wiesz, jaki filtr do lodówki wybrać, to po prostu daj nam znać – poradzimy!


Podobne
Copyright 2024 © KlinikaAGD.pl