Czyszczenie piekarników, czyli… programy czyszczące i profesjonalne środki czystości.

Rewolucja w naszych kuchniach jest już właściwie zjawiskiem ciągłym. Strach nawet pomyśleć, co za 5 lub 10 lat będą potrafiły piekarniki i kuchenki. Na razie doczekaliśmy się piekarników z funkcją samoczyszczenia. I bardzo dobrze, bo nie ma na świecie ani jednego człowieka, który z zamiłowaniem szorowałby na klęczkach piekarnik z przypaleń. Ale czy to oznacza, że programy czyszczące załatwiają sprawę od A do Z? Tak trochę… niezupełnie.


Czyszczenie katalityczne 


Piekarniki uzbrojone we wkłady katalityczne oczyszczają się na bieżąco podczas normalnej pracy. Cząsteczki tłuszczu przechwytywane są przez panele, pokryte mikrootworami, a więc teoretycznie nie mają szans, by osiąść na ściankach i się przypalać. Praktyka natomiast wygląda tak, że część z nich jednak osiądzie sobie byle gdzie i się przypali. Roboty jest wprawdzie potem mniej, ale to nie znaczy, że nie ma jej wcale. Wkłady katalityczne natomiast trzeba regularnie wymieniać. 


Czyszczenie pyrolityczne 


Pyroliza polega na spalaniu (wręcz na popiół) zanieczyszczeń w bardzo wysokiej temperaturze, rzędu 500°C. W tym czasie, ze względów bezpieczeństwa, drzwiczki piekarnika są zablokowane. Proces jest skuteczny, bo potem pozostaje już tylko wymieść popiół, ale… Pewna część brudu, pomimo zwęglenia, pozostanie na ściankach, nie mówiąc już o pyle. Czyli znowu – ułatwienie, ale całej roboty nie zrobi. Warto też się przygotować na wyższe rachunki za prąd. 


Czyszczenie parą 


To nic innego, jak zmiękczanie brudu. Ogólnie fajna sprawa, bo nie trzeba potem szorować i skrobać, ale przetrać jednak trzeba, bo brud sam nie zniknie. 


Myć i tak trzeba, bo… 


Jak widać, cudów nie ma, choć są daleko idące ułatwienia. Program czyszczący, jaki by nie był, nie zapewni nam błysku. Jeśli chcemy go osiągnąć, musimy sięgnąć po środek czyszczący oraz dobrą ściereczkę. Profesjonalne środki czystości nie tylko rozprawią się z całym brudem (również w zakamarkach), ale także zadziałają konserwująco. To przedłuży żywotność sprzętu. 


Specjalne preparaty do czyszczenia piekarników 


Usuwają wszelkie osady (w tym również kamień) i przypalenia, nie powodując zarysowań. Skutecznie także rozpuszczają tłuszcz. Mają przy tym działanie antykorozyjne, dzięki czemu wydłużają żywotność piekarnika. Profesjonalne środki czyszczące do piekarników występują pod różnymi postaciami. Na uwagę zasługują w szczególności: 

Istnieją na rynku także proszki oraz pasty do szorowania, ale należy mieć świadomość, że im bardziej agresywna postać preparatu, tym większe ryzyko powstawania zarysowań.

Podobne
Copyright 2022 © KlinikaAGD.pl