No właśnie to jak należy zadbać o czystość piekarnika, częściowo zależy od posiadanego rodzaju / modelu. Starsze piekarniki elektryczne lub gazowe, które nie posiadają funkcji samooczyszczenia, wymagają nieco większego zaangażowania, by przez lata wyglądały na zadbane. W nowoczesnych modelach z funkcją pary, czyszczenie ułatwiają takie programy jak ODKAMIENIANIE, CZYSZCZENIE (program w różnych wersjach czasowych) osuszanie (piekarniki parowe) oraz czyszczenie metoda PYROLIZY.
Jak zatem czyścić piekarniki starszej generacji?
Po pierwsze – zacznij od ustalenia z jakim rodzajem zabrudzenia trzeba będzie walczyć. Świeże plamy wymagają innych środków niż te które udało ci się przypalić poważniej przez kilka procesów pieczenia ;-)
Po drugie – pamiętaj by do szyby używać
innych preparatów niż do wnętrza piekarnika. Do mniejszych zabrudzeń stosuj
odtłuszczacze a do twardych, przypalonych plam, środków o mocniejszym
działaniu.
Elementy ze szkła, czyli na przykład
szybę, możesz wyczyścić przy użyciu produktów typowych do szyb.
Do usunięcia tłustych plam przyda Ci się spray czyszczący w żelu firmy Bosch. To preparat o delikatnym zapachu przeznaczony do piekarników, piekarników parowych i piekarników z funkcją mikrofali. Idealny również do czyszczenia blach z emalii lub stali nierdzewnej.
Stare i mocno zaschnięte zabrudzenia już po pięciu minutach usunie środek czyszczący Care+Protect.
Piekarniki parowe
Tu sprawa jest łatwiejsza, gdyż w czyszczeniu pomaga para użyta w specjalnych programach do czyszczenia. Oczywiście nie obejdzie się bez dedykowanych detergentów.
Czyszczenie wspomoże na pewno środek czyszczący Electrolux Steam Care M30CD200. Dzięki dobranym składnikom produkt jest łagodny dla czyszczonych elementów. Pozostawia powierzchnie higienicznie czyste, a ponadto nadaje czyszczonym urządzeniom przyjemny zapach.
Pyroliza
Poważnie brzmiąca nazwa to nic innego jak wypalanie brudu w wysokiej temperaturze. Piekarniki z ta funkcją podczas samoczyszczenia rozgrzewają się do temperatury 500 stopni Celsjusza i „wypalają” tłuszcz i inne zanieczyszczenia. W trakcie 2 godzinnego procesu, wszystkie zanieczyszczenia po pieczeniu zamieniają się w popiół. Po zakończeniu pyrolizy i ostudzeniu piekarnika trzeba tylko przetrzeć wnętrze szmatką, by usunąć popiół.
Funkcja samoczyszczenia kryje się pod różnymi nazwami w zależności od marki piekarniak. W niektórych modelach dodano nazwę „Steam Clean”, w innych „EcoClean Direct” lub „Easy Clean”.