Zastosowanie
Blender to świetny wybór dla osób stawiających na zdrowe i szybko przygotowane posiłki. Pomoże przy kremowych zupach, przecierach, koktajlach nie tylko owocowych. Idealnie nadaje się do musów, sosów lub różnych past. Modele o większej mocy poradzą sobie również przy kruszeniu lodu.
Ręczny czy kielichowy
Oczywiście wszystko zależy od naszych potrzeb, czyli do czego głównie będziemy używać blendera i ile mamy w kuchni miejsca by go schować lub postawić w widocznym miejscu.
Blender ręczny
Jeśli szukamy małego urządzenia, które nie zajmie dużo miejsca lub nie chcemy wydać dużej kwoty to ręczny blender będzie dobrym wyborem. Taki model składa się z kilku elementów i choć pojemnik do miksowania nie ma dużej pojemności to pamiętajmy, że miksować potrawy możemy również w garnku czy jakiejś misce. Modele ręczne przydadzą się do miksowania raczej miękkich składników, gdyż mogą nie poradzić sobie z kruszeniem mrożonych warzyw, owoców lub lodu.
Blender kielichowy
To już zdecydowanie większe urządzenie od modelu ręcznego. Dlatego też musimy mieć w kuchni miejsce na jego przechowywanie. Zaletami natomiast są na pewno wygoda w trakcie pracy i możliwości samego urządzenia.
Blender kielichowy
Może pracować samodzielnie, czyli nie trzeba go trzymać. Maszyna działa a Ty masz czas na inne rzeczy. Większy pojemnik pozwala na jednorazowe przygotowanie większych porcji. Również moc daje większe możliwości. Większość blenderów kielichowych ma szeroki zakres regulacji prędkości obrotów. Są to również urządzenia bardziej trwałe. Niektóre modele występują w zestawach z robotami kuchennymi, a to już idealny, kompletny pomocnik w kuchni.
Pamiętaj, że nawet jeśli coś uszkodzi się w Twoim urządzeniu, zawsze możesz sprawdzić czy danej części nie można wymienić. Zarówno części jak i akcesoria do blenderów znajdziesz w sklepie KlinikaAGD.pl